Beeldbewerking

Vrijwel geen enkel beeld dat men aantreft in commerciële of redactionele uitingen is ‘onbewerkt’. In de loop van de jaren is het vanzelfsprekend geworden om kleine of grotere ingrepen te laten uitvoeren.

Beeldbewerken raakt het hart van de foto. Fotografen geven dit proces niet graag uit handen en bewerken hun beelden dan ook vaak zelf. Het is bij uitstek een kwestie van persoonlijke smaak, gevoel voor compositie, licht en kleur.

Toch is het niet ongebruikelijk om beeldbewerking uit te besteden. Voor mensen met een creatief-technische achtergrond, zoals fotografen, ontwerpers en art- directors is het nog relatief eenvoudig om basisingrepen te verrichten. Echter, met name de factor ‘tijd’ en geavanceerde ingrepen zoals montages, chops (channel operations), maskers en verregaande retouche maken het toch meer het werkterein van de gespecialiseerde operator.

Beeldbewerking is uitsluitend op afspraak.

Colour management

Colourmanagement is een systeem dat er voor zorgt dat het kleurgevoel gelijk blijft tussen verschillende apparaten of media om kleuren juist weer te geven.

Dit is een ingewikkeld proces, omdat apparaten verschillende technologieën en modellen gebruiken om kleur te produceren. Daarbij komt dat de perceptie van kleur onvoorspelbaar is in verschillende situaties. Eenzelfde kleur kan er in verschillende situaties heel anders uitzien.
Bij kleurmanagement wordt van alle factoren het kleurgedrag (ook wel kleurruimte genoemd) beschreven en aan elkaar gerelateerd.

Colourmanagement is een gegeven waar je niet meer omheen kan aangezien alle apparaten die kleur kunnen reproduceren van elkaar verschillen.
We hebben kleurprofielen nodig die voor ieder afzonderlijk apparaat de specifieke kleurruimte beschrijven. De computer verrekent de onderlinge verschillen waardoor het kleurgevoel constant blijft.